Introductie

Thomas Jefferson was de derde president van de Verenigde Staten en auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring. Maar Jefferson was ook een denker, een liefhebber van boeken en filosofie. Nadat hij zich terug trok uit de politiek, legde hij zich toe op een project dat hij al jaren wilde voltooien: het samenstellen van zijn eigen bijbeltekst.

Met een scherp mesje sneed Jefferson de paragrafen met morele lessen van Jezus – de pareltjes – uit de evangeliën. Jefferons project past bij de geest van de Verlichting en leverde een tekst op zonder wonderen en engelen. Jezus is in Jeffersons tekst geen mystieke genezer, maar een onderwijzer van de mooiste moraal aller tijden.

Jefferson las iedere avond uit zijn eigen bijbel, maar publiceerde de tekst niet tijdens zijn leven. Pas na zijn dood werd het boek publiekelijk bekend en groeide het uit tot een van de beroemdste teksten uit Amerika. Nu verschijnt de tekst voor het eerst in Nederlandse vertaling, met een uitgebreide inleiding van de vertalers.

Over de Vertalers:
Sadije Bunjaku (1983) studeerde Algemene cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie. Ze is programmamaker bij The School of Life in Amsterdam.

Thomas Heij (1989) studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is redacteur bij de Internationale School voor Wijsbegeerte en het Nexus Instituut.

jefferson


Hier te bestellen.

ISBN: 978-94-91693-40-3
Titel: De Jefferson Bijbel
© ISVW Uitgevers, Leusden 2016
www.isvw.nl