De landkaart van Peter Jefferson

Thomas Jefferson werd geboren op 13 april 1743, in het stadje Shadwell in Virginia, aan de westelijke grens van de Britse koloniën in Amerika. In Jeffersons jeugd werd maar een betrekkelijk klein deel van Noord-Amerika bewoond door Engelse kolonisten, totdat Jefferson op eigen gezag in 1803 de Louisiana Purchase afsloot. Hij kocht het immense gebied tussen de Mississippi en de Rocky Mountains van Napoleon en verdubbelde daarmee in één klap het grondgebied van de Verenigde Staten.

Thomas Jefferson was de oudste zoon van Peter Jefferson en Jane Randolph Jefferson. Zijn vader was plantagehouder, landmeter en kolonel in de militie van Virginia. Toen Jefferson acht jaar was, voltooide zijn vader samen met de avonturier Joshua Fry de beroemde landkaart waarop voor het eerst de grenzen van Virginia werden aangegeven, de ‘Fry-Jefferson map’.

My father’s education had been quite neglected; but being of a strong mind, sound judgment and eager after information, he read much and improved himself insomuch that he was chosen with Joshua Fry professor of Mathem. In William and Mary College to continue the boundary line between Virginia and N. Caroline…and was afterwards employed with the same Mr. Fry to make the 1st accurate map of Virginia which had ever been made. They possessed excellent materials for so much of the country as is below the Blue Ridge, little being known beyond that ridge.
– Thomas Jefferson

De landkaart van zijn vader maakte grote indruk op Jefferson en hij gebruikte hem later voor zijn Notes on the State of Virginia. De kaart is gedigitaliseerd in zeer hoge resolutie en hier te zien.

landkaart

landkaart